Sten Lykke Madsen


Mine fabelforsteninger

Jeg har altid været optaget af det håndværksmæssige i det at arbejde med keramik, leget mine skulpturer frem, og interesseret mig mest for min keramik, mens den endnu var ler. Men efter jeg i 2003 holdt op på den Kgl. Porcelainsfabrik – efter 41 år – hvor ovnene altid brændte ens og altid ved samme temperatur, er jeg blevet meget mere interesseret i selve brændingen, især træfyring – det er en helt ny dimension, som er stødt til mit liv som keramiker.

Nu laver og brænder jeg alle mine skulpturer på International Ceramic Research Center Guldagergaard i Skælskør, hvor der er et stort udvalg af træfyrede ovne. Den, jeg er mest glad for, skal brænde i over tre døgn.

Skønheden for mig ligger ikke i glasuren, som kommer uden på, men i træet og tiden, som brænder sig dybt ind i selve skulpturen der, når den kommer ud af ovnen, næsten ligner natur. Så ser den slet ikke længere ud, som noget, jeg har lavet, men som noget, der er meget ældre end mig selv, som når man finder en sten på stranden, der ligner en fugleunge, og man føler sig meget heldig.

Jeg ønsker, at figurerne skal se ud som om de har formet sig selv frem, tidløse og tavse, forstenet i en forståelse og fremkaldt for sin egen skyld.

En figur skal man helst kunne nikke genkendende til første gang man ser den. Og når man har set på den i årevis, skal den stadig kunne overraske. Så synes jeg, jeg er lykkedes.

Sten Lykke Madsen

Sten Lykke Madsen

Aktuel udstilling

Udstillinger 2018

Tidligere udstillinger